Fietsvakantie Praag, Wallensteinradweg

Harry's fietsvakanties

Nederland - Praag

dag 16 t/m 20 Wirsberg - Praag


 

Home

Fietsvakanties

Fietslinks

 

 

Praag 2015
dag 16 t/m 20

 

dag 1 t/m 5

dag 6 t/m 10

dag 11 t/m 15

dag 16 t/m 20

dag 21 t/m 29

 

 

 

 

 

 

Gastenboek

 

 

 

 

 

 

 

 

Like
Fietsvakantielinks op Facebook

 

 

 

 

 

 

 

Contact
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op
7-okt-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

 

 

 


Nederland (Goor) - Praag

Traject Wirsberg - Praag

dag 16 t/m 20

 

 

Deze pagina is bijgewerkt op
7-okt-15

Colofon en disclaimer
Copyright © 2000-2015 Fietsvakantielinks.nl

 

 

 

 

 

Dag 16
zondag 26 juli 2015
Wirsberg-Hohenberg an der Eger. 87 km

Weer: goed eerst fris 14c later 24c

 

 Vanuit Wirsberg dalen we af naar Neuenmarkt waar we bij de supermarkt eerst wat broodjes e.d. kopen voor onderweg en vandaag is het de dag met de meeste hoogtemeters.
Het is zondag en we weten niet wat we nog tegenkomen.

We pikken de Mainradweg weer op en het dampflok museum slaan we over.  
Het zal gezien de vroege ochtend ook zeker nog niet open zijn. Na Neuenmarkt worden we wederom getrakteerd op grind dan wel kiezel wegen.

Er volgen een paar pittige klimmen maar na Bad Berneck im Fichtegebirge stijgt het fietspad gestaag met  3 a 4% over een oude spoorlijn richting Bischofsgrun naar zo’n 750 meter hoogte.
Na afloop van de spoorlijn volgt er nog een steile klim het dorp in.

In het dorp trakteren we ons zelf op koffie met kuchen en fietsen vervolgens langs de skischans en rodelbaan  door bossen de route verder en de weg stijgt naar een hoogte van 870 meter.
In de afdaling gaat het echter mis, we missen een afslag. Met behulp van de GPS en een stukje drukke B weg vinden we de route weer. Door de bossen komen we langs een mooi meertje met camping, Fichtelsee,  maar deze komt ons wat te vroeg. De route gaat weer deels over een oud spoor.

Vanaf Waldersorf volgen we de Wallenstein Radwanderweg. We besluiten door te fietsen naar Hohenberg direct aan de Tsjechisch grens.
In Ebnath worden we door een Duitser gewaarschuwd voor de klim die komen gaat, inderdaad een pittige klim.

Bij Arzberg een mijnplaatsje, dat verder ook bekend is om zijn porselein stoppen we nog even bij het mijnbouw museum. Het museum zelf is gesloten. 

Onderweg is er in verschillende plaatsjes muziek en dans, we bekijken dit even van verre en laten het verder aan ons voorbij gaan.

In Schirnding vlak voor de Tsjechische grens,  slaan we af naar Hohenberg om naar de op enkele km van de route gelegen jeugdherbergcamping te gaan .
De jeugdherberg is gevestigd in Burg Hohenberg. Een prachtige locatie, een aanrader.  Vanaf onze kampeerplek, waar we weer de enige kampeergasten zijn,  hebben we zicht op het kasteel, de torens en de vele ooievaars die daar nestelen.
Wij eten ’s avonds wat in de Gaststätte naast het slot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 17
maandag 27 juli 2015
 Hohenberg an der Eger – Marianské Lazne (Marienbad) 56 +87 km

Weer: 22 c afwisselend droog en hevige regen.


Wij dalen weer af naar Schirnding om daar tevergeefs op zoek te gaan naar een pinautomaat voor wat extra euro’s, je weet maar nooit.
Het is een doods en uitgestorven plaatsje met lege winkels. Misschien nog bij de grensovergang.

We fietsen via een fietspad Tsjechië in met als enige teken de grenssteen en zullen dus zonder de extra euro’s verder moeten.  

Na het fietspad komen we op grote maar rustige weg en aan de overkant van het meer zien we campings liggen, dus we hadden gisteren een eindje door kunnen fietsen maar deze campings zijn zeker niet zo mooi als in Hohenberg.

Even voor Cheb  verlaten we de grote weg om via een park Cheb, een oude vestingstad,  in te fietsen.
We stallen onze fietsen op het marktplein, maken een wandeling door de plaats, kopen onze eerste Tsjechische cappuccino en blijven tijdens een hevige regenbui langer zitten dan vooraf onze bedoeling was.

Na Cheb volgen we fietsroute 36, later de 361 en wat valt er te vertellen behalve een aantal troosteloze dorpjes, mooi landschap en een aantal klimmetjes c.q klimmen.
Wij nemen onze lunchpauze  in een parkje voor een troosteloze flat.
Als we daar zitten dreigt het weer te gaan regen maar we besluiten toch maar verder te fietsen, een goed besluit.

In Kynzvartsky begint het echt donker te worden na eerst wat bij een kerkje te hebben geschuild, schuilen we later onder een overkappinkje bij een gebouwtje. Er barst een hevig onweer los.

Na deze onweersbui fietsen we door Marianské Lazne,  Marienbad, waar we een plekje vinden op een prima camping, Autokemp  Luxor, met naast ons een Tsjech die daar mijn zijn nicht op vakantie is.
Een leuke man die graag zijn Duits dat hij zichzelf heeft aangeleerd wil oefenen.
Vroeger op school leerden ze alleen maar Russisch. Als wij terugkomen van onze inkopen komt hij aanzetten met een fles Schnaps, volgens hem is daar echt weer voor, en moeten wij een glaasje drinken.
In de campingkeuken praten we ’s avonds onder het koken, eten en de nazit nog wat na en hij verteld dat hij 70 is en leukemie heeft en dus probeert zoveel mogelijk te genieten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 18 Dinsdag 28 juli
Marianské Lazne –Konstaninovy Lazne

Weer: max 20c

 

 

 


Wij vertrekken vanaf de camping na afscheid te hebben genomen van de gezellige Tsjech afkomstig uit de omgeving van Brno en fietsen  Marianské Lazne (Marienbad)in.
Marianské Lazne schijnt een beroemd kuuroord te zijn met een groot aantal bronnen waar vroeger Goethe, Wagner en Chopin schijnen te hebben verbleven.
Het oogt  in onze ogen als een mondain kuuroord en niet bepaald onze smaak. Smaken mogen verschillen, volgens de fietsgids geeft een middag fietsen door de plaats een mooi beeld van de geschiedenis van de plaats, maar wij besteden niet teveel tijd aan deze plaats.

Na Marianské Lazne  volgt er een steile klim met een 150 tal hoogte meters.
Tijdens deze klim begint het hevig te regenen en schuilen we in een schuilhut.
Goed dat Henriëtte deze had gezien.

Nadat we  een soort Madurodam, Boheminium Park,  zijn gepasseerd valt het beloofde glibberige pad mee, maar ze hebben wel kiezels in grote hoeveelheid, we denken in Duitsland, op de kop kunnen tikken.
Dus snel gaat het niet en de klimmen zijn en blijven pittig. We blijven de 361 volgen. Tot Tepla en daar gaan we over op de 306.

Wij fietsen door naar het prachtige klooster van Tepla, Klaster Tepla,  waar we een Nederlands stel spreken dat op de route omgekeerd fietst. Zij klagen er ook al over dat het niet opschiet en verwachten dat ze een stuk de trein zullen moeten nemen.
Wij krijgen van hen nog wat tips voor Praag en overnachtingen onderweg.
We hebben met ze te doen met de harde tegenwind.
Wij nemen er een lunchpauze en trakteren ons zelf op een heerlijk gevulde goulashsoep en cappuccino en dat alles voor omgerekend in totaal € 4,=.

Er volgen nog een aantal pittige klimmen. We besluiten ons plan om door te fietsen tot na Pfilzen te laten varen, het is toch allemaal wat heftiger dan we hadden verwacht.
Wij fietsen door naar camping La Rocca in Konstaninovy Lazne, een prima camping met verrassenderwijs veel Nederlanders, zal wel in de ANWB of Acsi gids staan.
Als ik naar het toilet ben geweest krijg ik de deur niet meer open, eigenlijk de fobie van Henriëtte maar het overkomt mij.
Een paar hevige trappen tegen de stalen deur helpen ook niet en er uit klimmen zie ik ook niet zo zitten.
Blijkt dat de deur als je het knopje naar links of rechts draait op slot gaat en alleen wanneer het precies recht op staat deze open gaat.

Bij het doen van inkopen in de eenvoudige Coöp, waar we overigen net op tijd zijn, sluit om 16.30 uur,  gaan we ervan uit dat we uit eten kunnen gaan.
Het verschil in prijs tussen zelf koken en uit eten is te klein. De supermarkt doet ons denken aan de tijd van voor de “wende” met veel Russische wijn, verkoopsters met witte schortjes e.d.
Op de camping komen we ook weer een stel tegen dat we in Bischofsgrun hebben gesproken tijdens onze pauze.
Zij zijn op weg naar Pilzen en willen vervolgens naar Regensburg om daar de Limesroute op te pakken terug naar Nederland.
Van hen krijgen we nog een aantal tips mee met betrekking tot de Elberadweg.
Zij hebben de Elberadweg vorig jaar gefietst. Wij eten ’s avonds in het drukke restaurant op  de camping.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dag 19
Woensdag 29 juli
Konstaninovy Lazne – Ejpovice 60 km
.
weer 14 tot 20c later op de camping regen

 

 


Wij vertrekken bij koud en winderig weer. Alvorens we het dorp verlaten gaan we eerst nog even langs de Coöp.
Gezien de ervaring van gisteren, weinig winkeltjes dus geen brood, nemen we het zekere voor het onzekere.

De dag begint met een paar pittige, zeg maar heftige klimmen.
Nu zien we onderweg natuurlijk wel winkels en doen nog wat inkopen voor op de vuist bij een super met een ruim assortiment die wordt beheerd door Vietnamezen.
Wij ontdekken later dat de kuipje waar we dachten dat paté in zat zalm en tonijn bevat. Heerlijk voor op het brood en lekker licht van gewicht.
In Tsjechië schijnen  veel winkels met een Vietnamese eigenaar  te zijn, wij hadden Cheb ook  al inkopen bij een Vietnamees gedaan.

Na enige tijd zien we Plzen in de verte al liggen, een grote stad, bekend van de bierbrouwerijen  Uerquel en Gambrinus maar ook  van de Skodafabrieken.
Volgens  borden is de toegangsweg naar Plzen afgesloten en we zien in de verte zware voertuigen, maar we wagen het er toch op.
Het gaat helemaal goed over een mooi nieuw spiegelglad asfalt.
Ook dat kennen ze dus in Tsjechië.
We fietsen Plzen binnen via verkeersluwe weggetjes, complimenten aan de makers van de fietsgids.
De bewegwijzering van fietsroutes in Tsjechië is overigens goed wat niet altijd gezegd kan worden van de fietswegen.

Op het markplein van Pilzen stallen we onze fietsen bij een terras waar ook het stel van de camping van gisteren zit.
Zij nemen nog een extra dag in Pilzen wen wij fietsen door naar de camping voorbij Plzen. Ik neem een Uerquel, die schijn je gedronken te moeten hebben en Henriëtte een wijntje.
We hoeven toch niet zo ver meer. 
Wij maken een wandeling door Pilzen met zijn indrukwekkende gebouwen en synagoge om de stad weer uit te fietsen langs de bierbrouwerij van Uerquel en Gambrinius die gebroederlijk naast elkaar liggen.
Ik heb overigen qua smaak niet zo heel veel verschil, beide goed.

Na Pilzen worden we getrakteerd op een paar stevige klimmen, we hadden het pijltje in de fietsgids over het hoofd gezien.
We fietsen door naar Ejpovice en vinden een plekje op de zeer eenvoudige camping, Autokemp Ejpovice.
We eten ’s avonds prima in het restaurant bij de camping.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dag 20

Donderdag 30 juli
Ejpovice -Zadni Treban 73 + 4 km

weer. Half bewolkt 22c

 

 


We vetrekken via het fietspad naast de camping en de route gaat later over rustige weggetjes, grindpaden naar Rokycany.  
In Rokycany doen we al vast wat inkopen voor onderweg, je weet maar nooit.

We volgen de stroom van de Klabaya . De laatste 5 km voor Tene is het wegdek wel heel erg slecht en is het alleen maar kuilen en gaten ontwijken.

Na Dobriv fietsen we over een mooi en prima te fietsen bospad.
Wij fietsen door een aantal dorpjes en  slaan mogelijkheden  om koffie te gaan drinken over om in Horovice een adres voor een koffie pauze te zoeken.
De voorspelde klim met druk verkeer valt wat ons betreft mee.
Wij kunnen echter geen koffieadres vinden en moeten ons “behelpen” met wat aankopen uit de plaatselijke Coöp  en maken ons eigen terrasje op het plein. Gaat ook prima.

De wind is ons gunstig gezind tot Zadni Treban  waar we een camping willen zoeken om van daaruit mogen met de trein Praag te bezoeken.
Een prima camping Ostrov dicht bij het  station al wordt ons wel geadviseerd om de fietsen in de garage te stallen in verband met fietsdiefstallen.
We komen dus bij grote stad Praag in de buurt.

Nadat we wat inkopen hebben gedaan en treinkaartjes gekocht hebben we een nieuwe buur een Nederlands vrouw die alleen via de Elberadweg van Hamburg naar Praag is gefietst en ze weet nog niet zeker hoe ze teruggaat.
Zij vraagt ons fietsgidsje te leen om even te kijken. Haar partner houdt niet van fietsen vandaar dat ze alleen gaat.
Een geluk dat wij er alle twee wel om geven en dit samen kunnen ondernemen.

Het wordt behoorlijk druk op de camping, weekend.
´s Middags drinken we wat op het terras van de camping,  drinken op een terras kost weinig meer dan in de winkel en s´avonds eten we wat in het restaurant, met overigens weinig keus.
 

Bezoek en fietsen door Praag klik hier

 

 

 

 

 

 

Naar dag 21 t/m 29
Praag-Elberadweg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven