Harry's fietsvakanties

Zuid West Noorwegen dag 1 t/m 4


 

Home

Fietsvakanties

Fietslinks

 

 

Noorwegen

Gefietste Route

Noorwegen
dag 5 t/m 9

Noorwegen
dag 10 t/m 14

 

 

Gastenboek

Contact

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op
12-aug-09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven

 

 

Klik hier voor een vergroting van de foto's

 

 

Klik hier voor een vergroting van de Noorwegen foto's

 

Zaterdag 22 juli

Goor – Hanstholm

 

Vandaag vertrek ik naar Hanstholm om vandaar uit de oversteek naar Noorwegen te maken.

De voorbereiding is niet ideaal geweest, zowel niet wat betreft het aantal fietskilometers als het uitzetten van de route. Ik ben ben druk geweest bij mijn zoon Ralph, die een appartementje heeft gekocht en dat heeft mij veel tijd gekost.

Ik heb er voor gekozen met de auto in plaats van het vliegtuig te gaan omdat ik dan makkelijker terug kan als het weer tegen mocht vallen. Overal lees je en hoor je verhalen over veel regen in Noorwegen en ik mag er niet aan denken twee weken in de regen te moeten fietsen.
Een veerboot zal makkelijker te boeken zijn dan een vliegtuig.

Ik vertrek tegen 12.00 uur vanuit Goor en kom tegen 22.00 uur aan in Hanstholm. Ik heb al een tijd geleden geboekt voor de nachtboot van 0.30 uur van Fjordline, € 65,=, naar Egersund.
Ik parkeer mijn auto op de betaal parkeerplaats bij het Havenhotel. Helaas heeft de boot 2 uur vertraging en wordt het wachten in een ongezellige wachtruimte.

 

 

 

 

Dag 1.
Zondag 23 juli

Egersund – Prekestolen 120 km

 

Weer, goed zonnig max. ± 24c.

 

Na een slechte nachtrust, slapen in een slaapstoel is me toch niet zo goed bevallen, fiets ik van het schip en begin aan mijn tocht.
De tocht van vandaag gaat in eerste instantie via de kustweg naar Brusand en vandaar uit het binnenland in via Allgard naar Preikestolen. Het is een pittige tocht met regelmatig wat langere klimmen oplopend tot 12%, of zou het aan mijn voorbereiding liggen?
De omgeving is mooi en doet mij door zijn zeezichten, meren, rotsen, schapen etc. regelmatig aan Ierland denken.

Ik kom terecht op de Preikestolen Camping aan de voet van de bekende rots. Ik word in het Nederlands aangesproken. Als ik de prijs hoor, Nk 135,= voor 1 persoon met tentje en fiets, moet ik meteen denken aan de Duitser die ik sprak toen ik tijdens de fietstocht van Nice naar Goor een camping zocht, “Nederlandse eigenaar dan weet je het wel".

 

 

 

Dag 2
Maandag 24 juli

Prekestolen – Ferkingstad. 48 km + 40 km per ferry

 

Weer goed, zonnig.

 

's Ochtends vertrek ik tegen 8.00 uur voor een wandeling naar de Preikestolen, de rots die 600 meter kaarsrecht vanuit het Lysefjord rijst. Tijdens de wandeling naar boven is het nog rustig, en de wandeling naar boven is mooi.

Boven word ik aangesproken door een Zwitser die mij vraagt of ik ook met de fiets ben. Als ik hem vraag hoe hij dit weet wijst hij op het kleurverschil tussen mijn onder en bovenbenen en op mijn bidon. Hij is ook alleen op weg door Noorwegen en heeft vorig jaar 13 maanden met zijn vriendin in Zuid Amerika gefietst. Hij is van plan via het binnenland omhoog te gaan terwijl ik in eerste instantie de kust wil blijven volgen. Tijdens de wandeling naar beneden kan ik hem niet bijhouden. Hierbij blijkt het verschil in leeftijd en het geboren zijn in een vlak land.

's Middags vertrek ik naar Tau om vandaar uit met de ferry over te steken naar Stavanger.

Ik breng eerst een bezoekje aan het oude centrum van Stavanger waar velen genieten van het mooie weer op de terrasjes. Na de wandeling vertrek ik na enig zoeken via een fietsroute naar Merkjavik en steek vandaar uit met de ferry over naar Skudeneshaven op het eiland Karmoya.
Skudeneshaven is een leuk plaatsje met houten huisjes en haven.
Onderweg naar een camping kom ik een jong Duits stel uit Augsburg tegen die ik op Kvitsoy aan boord van de ferry heb zien stappen.
Ze vertellen mij dat de camping vol is en we gaan samen op weg naar een kleine camping die leuk ligt aan het strand van Ferkingstad.

 

   

 

Dag 3.
Dinsdag 25 juli.

Ferkingstad – Sakseid. (Kuleseidskanalen) 92 km + 5km ferry

 

Weer eerst wat bewolkt daarna prachtig weer

 

De tocht begint leuk. Ik probeer de Nordsjo 1 te volgen, wat echter zonder kaart geen succes is. Het levert mij wel een aantal leuke binnenwegen en haventjes op. De klimmetjes blijven pittig. Ik raak de Nordsjo geregeld kwijt dus ga ik vlak voor Haugesund maar weer verder via Kettler. Daar had ik hem echter door de slechte bewegwijzering, slecht fietspad en ieder keer oversteken, de Nordsjo beter wel kunnen volgen. Na Haugesund wordt het beter en fiets ik door een mooi rots, heide en struikgebied naar de ferry van Buavagen naar Langevag op het eiland Bomlo. Het lijkt er op dat ik geen camping zal vinden en zal moeten wild kamperen. Net als ik uitkijk naar een geschikt plekje zie ik een bord met een camping, staat niet op de kaart en niet in het boekje. Het is een camping bij Sakseid aan de Kuleseidkanalen, gelegen bij een leuk haventje waar het druk is en waar naast een onbewoonde caravan verder niemand staat. In het avondzonnetje geniet ik op een bankje van de omliggende barbecuelucht van mijn noodrantsoen. De supermarkt was net gesloten. Volgende keer dus direct inkopen doen. 

 

 

Dag 4
Woensdag 26 juli

Sakseid – Bergen (Middtunn) 88 km + 20 km ferry

 

Weer: goed zeer warm tot 28c

 

 

Afgelopen nacht heb ik slecht geslapen, oorzaken; hard pratende langslopende groepen, gezellige muziek en in de ochtend schreeuwende meeuwen.

De tocht begint wederom mooi. De ferry die op de kaart staat naar het eiland Stord is er niet meer en ik steek over via twee hangbruggen.
Ik kan het niet laten onderweg wilde frambozen te plukken en eten.
Nadat ik wat inkopen heb gedaan bij Lidl kom ik in gesprek met twee Duitse meisjes die ook op weg naar Bergen zijn, maar een andere route volgen.
Leirvik laat ik voor wat het is en fiets via de 545, Sadvag en Fitjar, naar de ferry van Sandvika naar Haljem.
Hier volg ik de fietsbordjes naar Bergen. Nadat ik wel 20 keer steeds weer op de 520 uitkom besluit ik deze te volgen. Dit heeft wel tot gevolg dat ik op de drukke E39 uitkom richting Bergen.
Met behulp van een hulpvaardige Noor vind ik de weg naar de camping. Ik overnacht op een camping bij een motel in een voorstad van Bergen, Middtunn.
Hier spreekt mij een Zeeuw aan die op de terugweg is van de Noordkaap. Hij is begin mei vetrokken en mag/wil niet eerder dan 31 augustus thuis zijn. Hij heeft wat tijd over omdat hij door het slechte weer een deel van de terugtocht met Huttygrutten (Post/cruiseschip) heeft gedaan.
Verder spreek ik een stel uit Zwolle dat de North Sea Cycle route fietst.

 

 

 


naar dag 5 t/m 9

 

Meer info over Noorwegen vindt u op onze nieuwe site:
Fietsvakantielinks.nl
met allerlei praktische Noortwegen fietslinks